Aanmeldingen 2014

1241, Stilleven, vaas met dahlia's


Enkele weken geleden heb ik bij mijn ouders op zolder een schilderij meegenomen, wat vroeger bij mijn grootouders heeft gehangen en voor mij emotionele waarde heeft. 

Het is een stilleven (bloemen, Dahlia's) van 55 x 66 cm, en heeft de signatuur CH Dijkman. Bijgevoegd enkele foto's (ik heb mijn best gedaan het werk zo duidelijk mogelijk op de foto te krijgen, maar ik denk dat het door de vervuiling flink donkerder is geworden dan het ooit was... )

Het schilderij komt oorspronkelijk bij mijn overgrootouders vandaan (Rotterdam) en heeft daar zolang als dat mijn moeder en oom kunnen herinneren gehangen -zij menen zelfs dat het daar al hing tijdens de oorlog- totdat het huis leeggehaald moest worden in 1963. Toen is het schilderij naar mijn grootouders en later naar een oudtante gegaan.

Arnika

1240, Hofvijver achter de Gevangenpoort, 's-Gravenhage


Dit schilderij werd aangeboden op eBay in juli 2013.

Schilderij 0376 is vanuit dezelfde gezichtshoek gemaakt.

1239, Stadsgezicht Leiden met Marekerk


Bij het leegruimen van het huis van mijn oom en tante (in 2012) zijn we een plastic zak tegen gekomen die op de slaapkamerkast lag. In deze zak bevond zich het schilderij.

Wij hebben dit schilderij nog nooit in hun huis zien hangen. Waarschijnlijk is het afkomstig uit een andere inboedel die zij hebben moeten ruimen.

De staat van het schilderij is denk ik de reden dat ze het nooit zelf hebben opgehangen. Want ze hadden wel een aantal schilderijen in huis. Het schilderstuk zelf is wat vuil en zoals gezegd de lijst los.


1236, Hofvijver Den Haag


Wij zijn in het bezit van een schilderij van Christoffel Dijkman en wel een gezicht op de Hofvijver. Via internet ben ik op uw website beland, die aan Christoffel Dijkman is gewijd en zie ik tot mijn grote verbazing een variant van het schilderij van de Hofvijver, die wij hebben. 

Het schilderij is afkomstig uit de erfenis van mijn ouders.

Berry

1235, Winkelstraat met tram en koets (Den Haag?)


Bedankt voor de tip over de oeuvrecatalogus.
O.i. staat ons schilderijtje er niet bij. Wij kochten het op een veiling en waren gecharmeerd van de losse schildertoets. Het is olie op paneel en de afmetingen zijn 24 x 18, gesigneerd r.o. C.Dijkman.
Inderdaad een vlotte, impressionistische stijl die we in de oeuvrecatalogus - waarvoor overigens alle lof!- niet veel zijn tegengekomen.
Onze ervaring (wij zijn "kleine" verzamelaars van impressionistische en Haagse School werken) heeft ons geleerd dat het wellicht om een studie zou gaan?
Door het gele trammetje links in het midden en het gebouw links (Maison de Bonneterie?) hebben wij toch een sterk Haags idee.
Enfin, de moeite van het uitzoeken waard.
Wij kijken uit naar het boek.
Bedankt voor de genomen moeite.
Florus en Astrid

1234, Boerderij, boerin met kippen, schuurtje en molen


Wat was ik blij verrast toen ik afgelopen weekend m'n werkkamer aan het opruimen was, besloot 'C.H. Dijkman' in te typen op het Internet en jullie zeer informatieve website tegenkwam.

Ik heb namelijk al jaren lang een erg dierbaar schilderij aan m'n muur hangen en me nooit eerder afgevraagd wie nu eigenlijk de schilder was.

Hoe ben ik aan het schilderij gekomen? Na wat navragen ben ik het volgende te weten gekomen:

Mijn oma, geboren in 1913, is als jong meisje opgevoed door haar tante die in Den Haag een pension had.

En van de vaste gasten van het pension, Dhr. Heeren, kon het heel goed met mijn oma vinden en door de jaren heen groeide een speciale band.

Het verhaal gaat dat het Dhr. Heeren financieel voor de wind ging en toen mijn oma in 1936 trouwde schonk hij haar het schilderij waarvan ik de foto's heb aangevoegd.

In 1996 is mijn oma overleden, een dag nadat ze voor het eerst ons 4 weken oude dochtertje had gezien.

Na het uitruimen van haar woning vroeg mijn vader of er iets was van mijn oma dat ik graag als aandenken zou willen hebben.

Ik koos het schilderij omdat het zoveel fijne herinneringen aan mijn oma bij me oproept.

Ook denk ik dat het voor mijn oma een erg speciaal schilderij was omdat het, zolang ik me kan herinneren, altijd zo'n voorname plaats had in haar huis.

Heel graag zou ik bij u willen langskomen om te vragen of het schilderij een echte Dijkman is en ook hoe ik er beter voor kan zorgen dan ik tot nu toe heb gedaan.

Helaas echter is dit niet mogelijk omdat ik al 17 jaar lang met mijn

vrouw en 2 kinderen (inmiddels 17 en 15) in Nieuw-Zeeland woon.

Ik ben inmiddels wel erg nieuwsgierig geworden naar de echtheid van het schilderij.

Is het voor u mogelijk om dat af te leiden uit de bijgevoegde foto's?

Ik kijk uit naar uw reactie.

Met hartelijke groet,

Ivar

1238, Boerderij met hooiberg


Schilderij verkregen uit erfenis van ouders die het werk in 1946 gekocht

hebben in vermoedelijk Breda. Het bevindt zich nu in de USA.

1237, Boerderij, kar, boer, kippen, aan het water,

Olieverf op doek, gesigneerd Dijkman, afmetingen 34,5 x 50,5

1242 Zijlpoort in

Leiden 1902


Mijn oma woonde begin 1900 op een boerderij vlakbij de Zijlpoort. Haar ouders kwamen in contact met schilder Dijkman en die heeft die mooie poort op doek gezet.

Mijn oma is ruim 100 geworden en is begin jaren 2000 overleden daar heeft het schilderij altijd in rust gehangen. De laatste 15 jaar hangt het bij mijn moeder.

Ziet er nog erg mooi uit. Heel bijzonder.

2015

2016

2017

2018 2019 2020 en 2021