Nußstrudel, walnotengebak |
NUßSTRUDEL Ingrediënten: DEEG 1 pond zelfrijzend bakmeel 2 eieren (gebruik een halve dooier voor bestrijken) 200 gram suiker 125 gram margarine of roomboter 1 dl. melk (gebruik echter minder) en een snufje zout VULSEL 420 gram gemalen walnoten 2 kopjes water 250 gram suiker 250 gram rozijnen Bereidingswijze VULSEL Verwarm het water en los er de suiker in op. Voeg dan de gewassen rozijnen erbij, laat enigszins afkoelen (maak intussen het deeg klaar) en roer daarna de gemalen/geraspte walnoten erdoor. Er ontstaat dan een stevige brij. DEEG Doe het meel in een kom, margarine erbij (bewaar wat voor het invetten van het bakplaat) en snijdt de margarine met behulp van twee messen in kleine stukjes door het meel. De suiker en de eieren erbij, maar bewaar een halve dooier voor het bestrijken van de strudels. Kneedt de massa grondig en voeg op het laatst wat melk toe om het deeg minder brokkelend te maken. Let wel: teveel melk geeft een klef deeg en moet er weer meel toegevoegd worden. Laat het deeg nu even rusten en ga verder met het HET VORMEN VAN DE STRUDEL Verdeel het deeg in drie gelijke delen (ong. 330 gram 3x). Neem een deel en rol het uit tot een rechthoek met een breedte die kleiner is dan de breedte van het bakblik. Neem dan eenderde deel van het vulsel (ongeveer 380 gram) en verdeel dit over het deeg. Rol dan het deeg met vulsel op zodat er een lang "brood" ontstaat en leg dit op het ingevette bakblik of op bakpapier. Doe dit met het resterende deeg en vulsel nog twee keer. Bestrijk de strudels met losgeklopt eigeel vermengd met wat melk en doe er eventueel wat amandelen of noten erop. Plaats het bakblik midden in de oven - Baktijd ± 45 min. bij 180 graden C. |
Suikerwater met rozijnen |
Het oude molentje |
De fijnste rasp |
Het notenschraapsel |
Het vulsel gemengd |
Deeg zonder wat melk |
Een beetje melk erbij |
Uitgerold deeg met vulling |
Oprollen maar! |
Klaar voor de bakplaat |
Nog even bestrijken |
Klaar voor het afbakken |
Na drie kwartier…. |
En smullen maar! |
|